TULIS TARIKH DITELOR TERSEBUT SUPAYA KITA DAPAT MENCONGAK SUPAYA CUKUP 21 HARI .KALAU TAK MENETAS BOLEH DIBUANG JIKA MELEBIHI TARIKH TERSEBUT. TELOR INI DI PERIKSA SELEPAS 7 HARI DIDALAM INKUBATOR
Isnin, 19 Januari 2009
TULIS TARIKH DITELOR TERSEBUT SUPAYA KITA DAPAT MENCONGAK SUPAYA CUKUP 21 HARI .KALAU TAK MENETAS BOLEH DIBUANG JIKA MELEBIHI TARIKH TERSEBUT. TELOR INI DI PERIKSA SELEPAS 7 HARI DIDALAM INKUBATOR
perihal thermostat italy
Mengenali Inkubator dengan Termostat Itali
Memang betul apa orang cakap, organ paling penting dalam sesebuah inkubator ialah termostat. Termostat yang baik menghasilkan peratusan tetasan yang tingi. Kalau termostat jenis cikai je, telur yang menetas pun cikai la jugak. Kali pertama saya menggunakan inkubator dengan termostat buatan Itali ni menunjukkan prestasi yang memberangsangkan.
Daripada 1o biji telur, 7 biji telah menetas, 1 biji rosak dan 2 biji lagi tak menetas mungkin sebab tiada benih jantan di dalamnya. Saya rasa kalau semua telur tu ada benih, boleh jadi semua akan menetas atau sekurang-kurangnya 80 % akan menetas.
Ciri-ciri termostat Itali:
Julat Suhu :1-110 darjah celcius/ Suhu kendalian maksimum pada termostat: 80oC / Suhu kendalian maksimum pada bulb stainles steel: 44oC / Panjang bulb stainlessteel : 180 mm / Diameter bulb stainles steel : 180 mm / Panjang dawai bulb : 900 mm
Knob @ tombol C.A.E.M. termostat ditulis dengan jelas, oleh itu pelarasan mudah dibuat. Pusingan knob lebih sensitif dengan nisbah pusingan yang besar untuk melaras suhu perbezaan suhu yang kecil. Ini akan memudahkan pelarasan yang dibuat. Perbezaan suhu cuma 1 darjah Celcius, sebagai contoh jika lampu padam pada 39 darjah Celcius, ia akan menyala semula pada 38 darjah Celcius. Ini menjamin tahap berjayanya penetasan sesebuah inkubator.
Suhu operasi termostat jenis ini adalah 0-110 darjah Celsius, menjadikan ia adalah termostat terbaik untuk digunakan pada inkubator kerana kebanyakan suhu pengeraman hanyalah sekitar 39 darjah Celcius. Ketepatan termostat berjulat 0-110
Selain itu, semua bahagian logam termostat ini dibuat dari stainless steel @ keluli tahan karat, ini dapat mengelakkan ia berkarat apabila digunakan dalam persekitaran incubator yang lembap dan panas dalam tempoh yang lama
Tanda CE pada badan termostat menunjukkan bahawa ia telah memenuhi standard @ piawai keselamatan, kesihatan dan perlindungan persekitaran yang disahkan oleh European Union. Ini menunjukkan produk ini selamat, berkualiti dan diiktiraf.
Termostat ini mempunyai 3 kaki yang dilabelkan dengan tanda P, 1 dan 2. Padalah arus masuk, 1 adalah arus keluar manakala 2 adalah arus berlawanan dengan 1.
Badan termostat dibuat daripada seramik, memberikannya kekuatan dalam menghalang litar pintas dan panas lampau. Ia juga adalah antara penebat yang terbaik. Kepanasan yang terhasil tidak akan dapat merosakkan komponen lain dalam inkubator.
Cetakan pada badan termostat menunjukkan ia adalah produk C.A.E.M. tulen dan beroperasi dengan voltan maksimum 250V yang mana adalah selamat untuk digunakan di Malaysia yang hanya beroperasi pada 240V sahaja.
TIPS PENETASAN MENGGUNAKAN INKUBATOR
Kejayaan Menetaskan Telur Dengan Inkubator
Tidak semua telur yang dimasukkan ke dalam inkubator akan berjaya ditetas. Bagi pengusaha yang baru belajar menggunakan inkubator, sudah pasti mudah berputus asa dan menyalahkan inkubator. Sebenarnya, bagi pengusaha-pengusaha baru, jika 40%-60% telur berjaya ditetas, sudah memadai untuk dikatakan sebagai berjaya!
Bagi yang telah berpuluh-puluh tahun berkecimpung dalam bidang ini, belum tentu mereka dapat menetaskan 100% telur-telur tersebut.Betul tak?
Daripada perkongsian maklumat bersama pengusaha-pengusaha didapati beberapa perkara yang perlu diberi perhatian untuk memaksimakan peratusan tetasan telur.
Antaranya ialah:
1.Telur mestilah bersih, kering dan bebas hama. Telur yang kotor dan basah dikhuatiri takkan menetas. Kalau boleh cuci kulit telur sampai bersih dengan kain kesat atau kertas pasir halus tapi pastikan tidak digosok terlalu kuat hingga retak atau kulit menjadi nipis.Kalau tuan-tuan pernah tengok telur kotor & basah yang boleh menetas tolong beritahu saya!
2. Telur tidak boleh dibiarkan lebih seminggu dari tarikh telur keluar dari rahim ibu ayam. Kalau tuan-tuan pernah berjaya tetaskan telur yang terbiar lama sila maklumkan kepada saya!
3. Kedudukan inkubator mestilah di tempat yang tertutup supaya suhu persekitaran terkawal. Bebas dari pancaran matahari dan tiupan angin. Bayangkan inkubator itu seperti ibu ayam yang sedang mengeram. Sudah tentu dia tidak suka mengeram di tempat yang terang dan terbuka. Betul tak?
4. Pastikan inkubator bebas daripada kuman,hama dan seumpama dengannnya.
5. Set suhu pada termostat hingga bacaan termometer berada antara 38-40 C sebelum memasukkan telur. Julat yang terlalu besar kurang bagus. Seeloknya lampu terpadam bila suhu naik sehingga 39 C atau turun sehingga 37 C.
6. Kelembapan inkubator perlu dikawal. Inkubator manual yang menggunakan bekas air untuk mengawal kelembapan perlu sentiasa mempunyai air. Kereta kita pun perlukan air bateri kan? Kalau air bateri kering apa akan jadi?
7. Peneropongan telur perlu dibuat pada hari ke-3, ke-14 dan ke-18 untuk memastikan berlakunya persenyawaan. Boleh dibuat secara manual dengan meneropong dengan “torch light” di tempat gelap. Kalau nampak ada urat-urat merah tu, INSYAALLAH tanda-tanda kejayaan!
Di bawah ini disediakan tentang punca gagal menetas dan cara mengatasinya.
8. Telur perlu diputar sekurang-kurangnya 3 kali sehari bagi memastikan embrio tidak melekat pada kulit dan keseluruhan telur mendapat kepanasan yang sekata. Kalau rajin, boleh alih setiap 3 jam untuk hasil yang lebih baik kerana ada penternak yang mendapat penetasan telur 90% dengan cara ini. Telur tidak dialih pada hari ke-18 dan pastikan bahagian merekah berada di atas kerana waktu itu anak ayam dah mula nak keluar. Kalau alih nanti takut cecair tumpah.
9. Kadangkala kita tengok ibu ayam meninggalkan telur tanpa dieram selama beberapa ketika untuk cari makan atau berguling-guling di atas pasir. Tingkahlaku tersebut ialah untuk mendinginkan telur. Kita boleh meniru aksi tersebut dengan membuka inkubator selama 10-15 minit atau keluarkan telur tersebut untuk diteropong.
10. Menjelang hari ke-18, kelembapan perlu ditambah untuk memudahkan pemecahan cengkerang.
11. Bila anak ayam dah keluar, ia perlu dibiarkan sehari semalam tanpa makan dan minum di dalam inkubator untuk mengeringkan bulunya sebelum dialih ke kotak D.O.C (Day of Chicken) yang dipasang lampu sebagai sumber pemanas. Boleh guna lampu 5 watt.
INSYAALLAH semoga rezeki kita diberkati. Tanda-tanda rezeki yang berkat ialah semakin rezeki bertambah, semakin kuat kita beribadat. Bukannya bila ayam-ayam bertambah banyak, kita semakin sibuk hingga tak sempat nak sembahyang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan