AYAM KAMPUNG/KEDAH MEMBUAT DAN MENJUAL INKUBATOR PENETAS TELUR AYAM

AYAM KAMPUNG/KEDAH    MEMBUAT DAN MENJUAL INKUBATOR PENETAS TELUR AYAM
CONTOH INKUBATOR BUATAN KAMI YANG TERDAPAT DI PASARAN.KAPASITI BOLEH MASUK 120 BIJI TELUR AYAM KAMPUNG.

MOHD REZUAN MAT ISA.(BOB TOL PENDANG)

MOHD REZUAN MAT ISA.(BOB TOL PENDANG)
TAK HENSEM TAPI MANIS ADA

TERBARU DI PASARAN

TERBARU DI PASARAN
HARGA JUALAN RM430 TIDAK TERMASUK KOS PENGHANTARAN.KAPASITI TELUR 120 BIJI TELUR AYAM KAMPUNG.THERMOSTAT TERBAIK BUATAN ITALY,IA PENGAWAL SUHU YANG PALING BAIK

PERBINCANGAN/PERTANYAAN

INKUBATOR AKU DAH MASUK TV1

VIDEO PENETASAN ANAK AYAM MENGGUNAKAN INKUBATOR

Selasa, 21 Disember 2010

MENGAPA ANDA PERLU MILIKI INKUBATOR INI BERBANDING KELUARAN YANG LAIN DI PASARAN...INI KELEBIHAN INKUBATOR SAYA.

SALAM BUAT SEMUA PEMBACA BLOG AYAM KAMPUNG/KEDAH.

   KUALITI DAN PENGHASILAN PENETASAN YANG TERBAIK SERTA KEKUKUHAN HASIL BUATAN TANGAN DAN JUGA FORMULA YANG TERBAIK DALAM TEKNOLOGI PENETASAN UNGGAS MENJADI KEUTAMAAN SAYA UNTUK TERUS MEGHASILKAN INKUBATOR INI.FORMULA SERTA KEPAKARAN DALAM MENGHASILKAN INKUBATOR SERTA PENGALAMAN,MEMBANTU SAYA MENINGKATKAN PENJUALAN INKUBATOR SERTA PENAMBAHAN PERMINTAAN DARI PEMBELI YANG SUDAH PERNAH MENGGUNAKAN  ALAT INI,MENAIKKAN LAGI KEKUATAN SEMANGAT DALAM BIDANG TEKNOLOGI INI.
 DENGAN PENGGUNAAN BAHAN-BAHAN YANG BERKUALITI PASTI ANDA BERPUAS HATI SETALAH MEMILIKI ALAT INI....
DI SINI SAYA AKAN  JELASKAN BAHAN-BAHAN YANG SAYA GUNAKAN:-

1)PLAYWOOD YANG SAYA GUNAKAN TEBAL 9MM DIPERBUAT DARI KAYU BALAK DAN SAYA MEMILIH PLAYWOOD INI KERANA IA KERAS SUPAYA TIDAK MUDAH LEKANG/TERKOYAK  BILA TERKENA AIR,LAGI SATU KUAT BILA DI SKRU.

ADA PLAYWOOD YANG LEBIH MURAH IAITU JENIS PLAYWOOD DIBUAT DARI BATANG KELAPA SAWIT,INI SANGAT LEMBUT DAN MUDAH LEKANG.........

 UNTUK PENGETAHUAN ANDA INI ADALAH  RISIKO INKUBATOR YANG DIPERBUAT DARI KOTAK PLASTIK YANG DIBELI DARI PASARAYA.
***TIDAK DAPAT MENYIMPAN HABA PADA TAHAP YANG LAMA

*** PLASTIK JUGA AKAN RAPUH APABILA ADA TINDAKBALAS KEPANASAN DAN KELEMBAPAN..

***JIKA DIBUKA PENUTUP ATAS SEMUA HABA AKAN KELUAR DAN IA MENGAMBIL MASA YANG AGAK LAMA UNTUK PANAS SEMULA.(KOS ELEKTRIK AKAN MENINGKAT)

2)THERMOSTAT YANG SAYA GUNAKAN MERUPAKAN THERMOSTAT YANG TERBAIK DAN PALING TAHAN,(barang yang baik dan kualiti pasti sedikit mahal)TIDAK MUDAH ROSAK DAN JAMINAN GANTIAN JIKA ROSAK DALAM MASA SETAHUN.SAYA DAH JUAL HAMPIR 500 UNIT MESIN INI,TIDAK SATU PUN YANG ROSAK ATAU DIPULANGKAN KERANA TIDAK BERFUNGSI.(NADI UTAMA INKUBATOR ADALAH THERMOSTAT)

3)HASIL KERJA TANGAN MANUAL DARI GERGAJI/POTONG PLAYWOOD SEHINGGA SIAP MENGGUNAKAN TENAGA MANUSIA SEPENUHNYA,

4)BAHAGIAN RAK TELUR MENGGUNAKAN JARING DAWAI BRC.KAYU RANGKA RAK TELUR MENGGUNAKAN KAYU YANG DIBELI DARI KILANG BALAK YANG BERHAMPIRAN KAWASAN SAYA.JAMINAN TIDAK MUDAH PATAH JIKA MASUKKAN TELUR PADA TAHAP MAKSIMUM.

5)BAHAGIAN ATAS INKUBATOR  BOLEH DIBUKA UNTUK PENYELENGARAAN WAYARING...WAYAR YANG DIGUNAKAN JENIS WAYAR TEMPORARY,TAHAN DAN TIDAK MUDAH TERCABUT SAMBUNGAN PADA WAYAR.

BANYAK LAGI KELEBIHAN YANG TERDAPAT DALAM INKUBATOR SAYA INI,SEPERTI MANUAL PENGGUNAAN,SERVIS SELEPAS JUALAN,KHIDMAT NASIHAT PERCUMA SELEPAS JUALAN DAN BERBAGAI LAGI......
PENGALAMAN PENGENDALIAN INKUBATOR  ADALAH PENGALAMAN PERIBADI SAYA,JADI SETIAP MASALAH  BERKAITAN INKUBATOR INI INSYALLAH SAYA BOLEH SELESAIKAN.......SETIAP SEN YANG ANDA BAYAR PASTI ADA HASILNYA...ITU JANJI SAYA....

SEKARANG  INI PEMBELI YANG PERNAH MENGGUNAKAN PRODUK SAYA BERPUAS HATI DENGAN BARANGAN YANG DIBELI DAN ADA YANG MEMBELI LAGI UNTUK MENGEMBANGKAN PROJEK TERNAKAN MEREKA....

SAYA JAMIN ANDA AKAN DAPAT TETASKAN UNGGAS ANDA....


AWAS SEKARANG ADA BANYAK PENIPUAN JUALAN INKUBATOR SERUPA DENGAN GAMBAR INKUBATOR SAYA,BARU-BARU INI ADA ORANG DARI KELANTAN TERTIPU
APABILA DIA BANK-IN BARANG TIDAK SAMPAI....DIA ORANG COPY DAN IKLANKAN PRODUK INI....HARAP ANDA TIDAK TERTIPU.....

JANGAN RISAU JIKA ANDA BERADA JAUH DARI LOKASI SAYA,SETIAP PEMBELIAN PRODUK SAYA, SAYA AKAN URUSKAN PENGHANTARANNYA..

Tiada ulasan:

perihal thermostat italy

Mengenali Inkubator dengan Termostat Itali

Memang betul apa orang cakap, organ paling penting dalam sesebuah inkubator ialah termostat. Termostat yang baik menghasilkan peratusan tetasan yang tingi. Kalau termostat jenis cikai je, telur yang menetas pun cikai la jugak. Kali pertama saya menggunakan inkubator dengan termostat buatan Itali ni menunjukkan prestasi yang memberangsangkan.

Daripada 1o biji telur, 7 biji telah menetas, 1 biji rosak dan 2 biji lagi tak menetas mungkin sebab tiada benih jantan di dalamnya. Saya rasa kalau semua telur tu ada benih, boleh jadi semua akan menetas atau sekurang-kurangnya 80 % akan menetas.

Ciri-ciri termostat Itali:

Julat Suhu :1-110 darjah celcius/ Suhu kendalian maksimum pada termostat: 80oC / Suhu kendalian maksimum pada bulb stainles steel: 44oC / Panjang bulb stainlessteel : 180 mm / Diameter bulb stainles steel : 180 mm / Panjang dawai bulb : 900 mm

Knob @ tombol C.A.E.M. termostat ditulis dengan jelas, oleh itu pelarasan mudah dibuat. Pusingan knob lebih sensitif dengan nisbah pusingan yang besar untuk melaras suhu perbezaan suhu yang kecil. Ini akan memudahkan pelarasan yang dibuat. Perbezaan suhu cuma 1 darjah Celcius, sebagai contoh jika lampu padam pada 39 darjah Celcius, ia akan menyala semula pada 38 darjah Celcius. Ini menjamin tahap berjayanya penetasan sesebuah inkubator.

Suhu operasi termostat jenis ini adalah 0-110 darjah Celsius, menjadikan ia adalah termostat terbaik untuk digunakan pada inkubator kerana kebanyakan suhu pengeraman hanyalah sekitar 39 darjah Celcius. Ketepatan termostat berjulat 0-110

Selain itu, semua bahagian logam termostat ini dibuat dari stainless steel @ keluli tahan karat, ini dapat mengelakkan ia berkarat apabila digunakan dalam persekitaran incubator yang lembap dan panas dalam tempoh yang lama

Tanda CE pada badan termostat menunjukkan bahawa ia telah memenuhi standard @ piawai keselamatan, kesihatan dan perlindungan persekitaran yang disahkan oleh European Union. Ini menunjukkan produk ini selamat, berkualiti dan diiktiraf.

Termostat ini mempunyai 3 kaki yang dilabelkan dengan tanda P, 1 dan 2. Padalah arus masuk, 1 adalah arus keluar manakala 2 adalah arus berlawanan dengan 1.
Badan termostat dibuat daripada seramik, memberikannya kekuatan dalam menghalang litar pintas dan panas lampau. Ia juga adalah antara penebat yang terbaik. Kepanasan yang terhasil tidak akan dapat merosakkan komponen lain dalam inkubator.
Cetakan pada badan termostat menunjukkan ia adalah produk C.A.E.M. tulen dan beroperasi dengan voltan maksimum 250V yang mana adalah selamat untuk digunakan di Malaysia yang hanya beroperasi pada 240V sahaja.

TIPS PENETASAN MENGGUNAKAN INKUBATOR

Kejayaan Menetaskan Telur Dengan Inkubator

Tidak semua telur yang dimasukkan ke dalam inkubator akan berjaya ditetas. Bagi pengusaha yang baru belajar menggunakan inkubator, sudah pasti mudah berputus asa dan menyalahkan inkubator. Sebenarnya, bagi pengusaha-pengusaha baru, jika 40%-60% telur berjaya ditetas, sudah memadai untuk dikatakan sebagai berjaya!

Bagi yang telah berpuluh-puluh tahun berkecimpung dalam bidang ini, belum tentu mereka dapat menetaskan 100% telur-telur tersebut.Betul tak?

Daripada perkongsian maklumat bersama pengusaha-pengusaha didapati beberapa perkara yang perlu diberi perhatian untuk memaksimakan peratusan tetasan telur.

Antaranya ialah:

1.Telur mestilah bersih, kering dan bebas hama. Telur yang kotor dan basah dikhuatiri takkan menetas. Kalau boleh cuci kulit telur sampai bersih dengan kain kesat atau kertas pasir halus tapi pastikan tidak digosok terlalu kuat hingga retak atau kulit menjadi nipis.Kalau tuan-tuan pernah tengok telur kotor & basah yang boleh menetas tolong beritahu saya!

2. Telur tidak boleh dibiarkan lebih seminggu dari tarikh telur keluar dari rahim ibu ayam. Kalau tuan-tuan pernah berjaya tetaskan telur yang terbiar lama sila maklumkan kepada saya!

3. Kedudukan inkubator mestilah di tempat yang tertutup supaya suhu persekitaran terkawal. Bebas dari pancaran matahari dan tiupan angin. Bayangkan inkubator itu seperti ibu ayam yang sedang mengeram. Sudah tentu dia tidak suka mengeram di tempat yang terang dan terbuka. Betul tak?

4. Pastikan inkubator bebas daripada kuman,hama dan seumpama dengannnya.

5. Set suhu pada termostat hingga bacaan termometer berada antara 38-40 C sebelum memasukkan telur. Julat yang terlalu besar kurang bagus. Seeloknya lampu terpadam bila suhu naik sehingga 39 C atau turun sehingga 37 C.


6. Kelembapan inkubator perlu dikawal. Inkubator manual yang menggunakan bekas air untuk mengawal kelembapan perlu sentiasa mempunyai air. Kereta kita pun perlukan air bateri kan? Kalau air bateri kering apa akan jadi?

7. Peneropongan telur perlu dibuat pada hari ke-3, ke-14 dan ke-18 untuk memastikan berlakunya persenyawaan. Boleh dibuat secara manual dengan meneropong dengan “torch light” di tempat gelap. Kalau nampak ada urat-urat merah tu, INSYAALLAH tanda-tanda kejayaan!

egg-day-3egg3

embryo1embryo2

Di bawah ini disediakan tentang punca gagal menetas dan cara mengatasinya.

jadual masalah tetasan

8. Telur perlu diputar sekurang-kurangnya 3 kali sehari bagi memastikan embrio tidak melekat pada kulit dan keseluruhan telur mendapat kepanasan yang sekata. Kalau rajin, boleh alih setiap 3 jam untuk hasil yang lebih baik kerana ada penternak yang mendapat penetasan telur 90% dengan cara ini. Telur tidak dialih pada hari ke-18 dan pastikan bahagian merekah berada di atas kerana waktu itu anak ayam dah mula nak keluar. Kalau alih nanti takut cecair tumpah.

9. Kadangkala kita tengok ibu ayam meninggalkan telur tanpa dieram selama beberapa ketika untuk cari makan atau berguling-guling di atas pasir. Tingkahlaku tersebut ialah untuk mendinginkan telur. Kita boleh meniru aksi tersebut dengan membuka inkubator selama 10-15 minit atau keluarkan telur tersebut untuk diteropong.

10. Menjelang hari ke-18, kelembapan perlu ditambah untuk memudahkan pemecahan cengkerang.

11. Bila anak ayam dah keluar, ia perlu dibiarkan sehari semalam tanpa makan dan minum di dalam inkubator untuk mengeringkan bulunya sebelum dialih ke kotak D.O.C (Day of Chicken) yang dipasang lampu sebagai sumber pemanas. Boleh guna lampu 5 watt.

INSYAALLAH semoga rezeki kita diberkati. Tanda-tanda rezeki yang berkat ialah semakin rezeki bertambah, semakin kuat kita beribadat. Bukannya bila ayam-ayam bertambah banyak, kita semakin sibuk hingga tak sempat nak sembahyang.

TEMPAHAN INKUBATOR MASIH LAGI DIBUKA

PADA SEMUA PELAYAR BLOG INI,TEMPAHAN INKUBATOR MASIH LAGI DIBUKA,TEMPAHAN TANPA DEPOSIT.KAPASITI TELUR AYAM KAMPUNG BOLEH MUAT 120 BIJI,KELUASAN 24 INCI X18 INCI.HARGA JUALAN RM 430.00